Παρά το γεγονός ότι είμαστε στο έτος 2016 το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών εξακολουθεί να είναι υπαρκτό διεθνώς.
Στην Ευρώπη της Κρίσης επτά γυναίκες πεθαίνουν καθημερινά από ανδρική βία, ενώ μια στις πέντε, πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας αλλά και στην Ελλάδα το φαινόμενο είναι σε έξαρση, λόγω και της προσφυγικής κρίσης.
Όπως προκύπτει από πρόσφατη ερεύνα του Ε.Λ.Γ., στην χώρα μας υπάρχει σοβαρή έλλειψη υποδομών και πρακτικών μέτρων στήριξης των θυμάτων, όπως και έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.
Είναι ευκαιρία να γίνει ευρέως γνωστό το πρόβλημα, αλλά και να γίνει αξιολόγηση και αποτίμηση όσων έχουν επιτευχθεί, αλλά και πρόκληση για δράση ώστε να αποτρέψουμε το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, της σοβαρότερης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η ανεργία στις νέες Ελληνίδες βαίνει αυξανόμενη και έχουμε Πανευρωπαϊκή αρνητική πρωτιά γεγονός που επηρεάζει την ενδοοικογενειακή βία, ως αποτέλεσμα της ανασφάλειας, που οδηγεί τις γυναίκες να εξαρτώνται οικονομικά από τους άνδρες, οι οποίοι πλήττονται και αυτοί από την ανεργία και οδηγούνται σε ακραίες συμπεριφορές.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο κατά της Βίας του Ε.Λ.Γ. το κόστος της ενδοοικογενειακής βίας στην Ε.Ε., ανέρχεται σε 17 δις ευρώ ετησίως, δηλαδή ένα εκατομμύριο ευρώ ανά μισή ώρα, ενώ η πρόληψη θα κόστιζε απείρως λιγότερο.
Εμείς, οι Γυναικείες Οργανώσεις, προσπαθούμε να βρούμε τρόπους πρόληψης προτείνουμε να εισαχθεί στα σχολεία ώστε με την εκπαίδευση να ευαισθητοποιηθούν οι νέες γενιές και να αμβλυνθεί το φαινόμενο αυτό.
Απαιτούμε:
Άμεση επικύρωση από την χώρα μας της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των Γυναικών, δεδομένου ότι είναι ένα σοβαρό νομοθέτημα που θα συμπληρώσει την υπάρχουσα νομοθεσία.
Επίσης Κωδικοποιημένη Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία και κυρίως εφαρμογή της.
Η Καταπολέμηση της βίας σήμερα σε καιρούς κρίσης δεν είναι πολυτέλεια αλλά εθνική προτεραιότητα.