Η Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΗ» μαζί με όλα τα άλλα γυναικεία Σωματεία συμμετείχε στους αγώνες για την ψήφιση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και την ποινικοποίηση του αδικήματος της βίας κατά των γυναικών από οπουδήποτε και αν προέρχεται . Συνεχίζει να αγωνίζεται για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και για την πλήρη ισότητα Ανδρών και Γυναικών συμμετέχουσα με προτάσεις στις επιτροπές του Υπουργείου Εσωτερικών για την διαμόρφωση σχεδίου νόμου «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και της καταπολέμησης της έμφυλης βίας» καθώς και σε επιτροπές του Υπουργείου για την Προστασία του Πολίτη .
Ο ορισμός της βίας κατά των γυναικών αντιστοιχεί στον ορισμό που υιοθετήθηκε το 1995 στην 4η Παγκόσμια Διάσκεψη Γυναικών που έγινε υπό την Αιγίδα του ΟΗΕ και αναφέρεται στις παραγράφους 113 και 118 της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνο . Ο όρος «βία κατά των γυναικών» περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, την σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή (παρ. 113).
Το πρόβλημα της κακομεταχείρισης και η βία εις βάρος των γυναικών είναι Παγκόσμιο φαινόμενο και παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τόσα χρόνια από την καθιέρωση των γυναικείων δικαιωμάτων ως « ανθρωπινα δικαιώματα» , το θέμα εξακολουθεί να είναι στην επικαιρότητα λόγω των συνεχιζομένων σε ευρεία κλίμακα παραβιάσεων των δικαιωμάτων της Γυναίκας.
Η έμφυλη βία είτε αυτή είναι ενδοοικογενειακή είτε η βία γενικά μέσα στην κοινωνία (βιασμός, σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, trafficking/σωματεμπορία), είναι βασικός ανασταλτικός παράγοντας για την ισότητα των φύλων και αποτελεί σοβαρότατο κοινωνικό πρόβλημα που αφορά όλους μας. Ανεξάρτητα από το κοινωνικό και μορφωτικό επίπεδο των γυναικών και ανδρών που την διαπράττουν, ανεξάρτητα αν ζουν στην Ευρώπη ή στην Ασία οι γυναίκες υφίστανται βία είτε μέσα στην οικογένεια είτε στον εργασιακό τους χώρο .
Από τα στατιστικά στοιχεία της Ευρώπης αποδεικνύεται ότι 1 στις 3 γυναίκες έχουν υποστεί βία στην ζωή τους και μάλιστα από το οικογενειακό τους περιβάλλον . Γι αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 1997 πήρε την πρωτοβουλία και δημιούργησε το πρόγραμμα STOP violence against women ARIADNI , που συνεχίζεται έως και σήμερα θέλοντας να ρίξει φως στην βία, για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο , να δημιουργήσει στους άνδρες την πεποίθηση ότι η βία δεν είναι οικογενειακό μόνο θέμα αλλά αφορά τις αρχές είναι παράνομη και τιμωρείται. Να αλλάξει την νοοτροπία και να βοηθήσει τις γυναίκες να μιλήσουν και να καταγγείλουν τα φαινόμενα βίας αλλά και να εκπαιδεύσει τους Αστυνομικούς να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο .
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΙΡΗ ΓΡΗΓΟΡΙΑ ΚΟΡΔΟΠΑΤΗ