Η Ιστορία της Παναθηναϊκής Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών ξεκινάει το 1983 όπου συντάσσεται το πρώτο καταστατικό και ορίζεται το πρώτο Συμβούλιο. Δύσκολες οι συνθήκες λειτουργίας την πρώτη περίοδο, που όμως δε στάθηκαν εμπόδιο για τη δράση της Οργάνωσης. Με ημερίδες, συνέδρια, έντυπο υλικό, συζητήσεις, αλλά και παραστάσεις σε αρμόδιους πολιτικούς και άλλους φορείς πέτυχε η Οργάνωση να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες να ασχοληθούν με το πρόβλημα του Λεκανοπεδίου. Το νέφος ήδη είχε επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Αττικής και η φωνή της Παναθηναϊκής ήταν δυνατή, αλλά όχι αρκετή από μόνη της. Συνεργάστηκε με άλλες γυναικείες Οργανώσεις και κοινωνικούς φορείς, ευαισθητοποίησε και κινητοποίησε ομάδες πολιτών, προκειμένου να πετύχει τους στόχους της. Έγινε η αρχή και αυτό είναι το ήμισυ του παντός. Στη συνέχεια, η Οργάνωση άρχισε να ασχολείται με θέματα που αφορούσαν όλη την κοινωνία: άνδρες, γυναίκες, παιδιά, οικογένεια, πολιτισμό, παράδοση και οτιδήποτε προάγει τη Χώρα μας. Η Οργάνωση αποκτά άλλο χαρακτήρα.

Διευρύνει τις δράσεις της και πλέον γίνεται <<Πανελλαδική>>. Εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα, δημιουργούνται παραρτήματα σε διάφορες πόλεις της Χώρας μας, αλλά και στο εξωτερικό.
Η Οργάνωση μεγαλώνει, απλώνεται ραγδαία και έχει απήχηση σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Απετέλεσε και αποτελεί φυτώριο αξιόλογων γυναικών, που κόσμησαν και κοσμούν τον πολιτικό στίβο, την Ευρωβουλή, Ακαδημαϊκές και Πανεπιστημιακές κοινότητες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Νομική Επιστήμη και άλλους τομείς.
Το 1990 ιδρύεται το Ευρωπαϊκό Λόμπυ Γυναικών και η Παναθηναϊκή από τότε μέχρι και σήμερα συμμετέχει με εκλεγμένη εκπρόσωπο της στο Δ.Σ.
Ανοίγουν Ευρωπαϊκά Προγράμματα, που δίνουν την ευκαιρία στην Οργάνωση και μάλιστα με θεματικές ενότητες να ενημερώσουν γυναίκες, οικογένειες και μαθητές για δραστηριότητες που αναβαθμίζουν τη ζωή όλων και βοηθούν τοπικές κοινωνίες να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης τους.

Πρόγραμμα για την ανακύκλωση δίνει την ευκαιρία να διαγωνιστούν μαθητές και σχολεία και βραβεύεται το καλύτερο. Η Οργάνωση εκπαιδεύει με ειδικευμένους επιστήμονες 500 γυναίκες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εκδίδει το περιοδικό <<Η σύγχρονη Ελληνίδα>> με ύλη από τις δράσεις της Οργάνωσης, αλλά και ενημέρωση για τρέχοντα θέματα. Το παράρτημα της Νοτίου Αφρικής εκδίδει το ίδιο περιοδικό στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα. Επίσης, το ίδιο παράρτημα έχει ιδρύσει και λειτουργεί στέγη φιλοξενίας για τους συγγενείς που συνοδεύουν ασθενείς.
Το παράρτημα της Θεσσαλονίκης δωρίζει πτέρυγα Παιδιατρικής στο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Ιδρύονται 5 επιχειρήσεις, λειτουργούν και παρέχουν εργασία.
Η Παναθηναϊκή κάνει προσπάθεια για την αναβίωση των Παναθηναίων και φέρνει το θέμα στην επικαιρότητα.
Η Οργάνωση πραγματοποιεί συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής προς τιμήν των γονέων του Ντουσάν, που δώρισαν τα όργανά του για μεταμόσχευση.

Ιδρύεται το Κέντρο Επιμόρφωσης και Πληροφόρησης Γυναικών με μέλη ειδικούς επιστήμονες, με σκοπό την επιμόρφωση και εκπαίδευση γυναικών στελεχών φορέων, ΟΤΑ, Οργανώσεων κλπ.
Συστήνεται Επιστημονική Επιτροπή της Οργάνωσης.

Επιπλέον σήμερα η  οργάνωση με πρόεδρο την κα Μαρία Γιαννίρη συνεργάζεται με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και την μη-κερδοσκοπική οργάνωση της Αρχιεπισκοπής <<Αποστολή>> στη συλλογή φαρμακευτικού και νοσηλευτικού υλικού και παράλληλα έχει αναλάβει την γραμματειακή υποστήριξη του Ι.Σ.Α. για την εξυπηρέτηση των ανασφάλιστων συμπολιτών μας.
Η Παναθηναϊκή υπέγραψε το Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας για το δίκτυο <<Ελένη Σκούρα>>.
Η Οργάνωση εντάχθηκε σε πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας στα πλαίσια του Έργου <<Αναβάθμιση της Επαγγελματικής θέσης εργαζομένων Αυτοαπασχολούμενων Γυναικών>>.
Τα παραρτήματα της Οργάνωσης συνεργάζονται με τους Δήμους, την Εκκλησία και άλλους κοινωνικούς φορείς και στηρίζουν όχι μόνο γυναίκες, αλλά τον άνθρωπο που έχει την ανάγκη μας.
Σήμερα η Οργάνωση στηριζόμενη στα 8000 μέλη της και τα 33 Παραρτήματα της, εντός και εκτός Επικράτειας, συνεχίζει το έργο της με πίστη και μεράκι.